Sayfalar

26 Haziran 2009 Cuma

En İyi Defansif Orta Saha Hiç Farkedilmeyendir




Defansif orta saha futbolcusu terimi 90'lı yıllarda defansif oyunun iyice önem kazanmasıyla ortaya çıkmıştır. 94 dünya kupasında şimdi Brezilya milli takımını çalıştıran Dunga bugünkü defansif orta saha felsefesinin temellerini atmıştır. 94 Dünya Kupası'nda neden bu kadar az gol olduğuna şaşmamak lazım. Daha sonra defansif orta saha mantığını Aime Jacquet ile " Futbol Devrimi" yapan Fransa 98 Dünya Kupası'nda kendi evinde kullanmıştır. Didier Deschamps bu mevkide kariyerinin en iyi yıllarını yaşamıştır. O kupada Deschamps'ın yedeği de Emmanuel Petit idi hatırlarsanız. Hatta yanyana oynadıkları da olmuştu. Fransa'nın böylesine iyi iki ön libero (defansif orta saha) sahibi olması onların hücumcularını çok rahatlatmıştır.

Şimdi öncelikle ön libero ihtiyacı bir takımda neden doğar bunu inceleyelim. En büyük sebep orta sahada ofansif yönü çok kuvvetli olan bir futbolcuyu defansif görevlerle yormamaktır. Fransa'da Zidane'ı defansif olarak ağır bir şekilde yüklemek onun saha içi yaratıcılığını düşürecek ve Fransa hücümlarının etkinliğini azaltacakdı. Milan'da Gattuso ve Pirlo Kaka'nın kendini hücuma adamasını sağlar.

Bir diğer sebep de rakip takımın ortasahasını durdurmaktır. Şimdi bunu ön liberosuz da yapabilirsiniz bunda bir sorun yok. Fakat ön libero dediğimiz kişiler defans ile orta saha arasında oynarlar. Bu nedenle rakibin hareketli orta saha oyuncularının sızmasını daha iyi engellerler.

Şimdi gelelim defansif orta saha bir başka değişle ön liberoların sahip olması gereken özelliklere:

Dünya'da iki tip ön libero vardır. Genelde Avrupalı oyuncuların dahil olduğu teknik ve oyun kuran ön libero ve de genelde Afrikalı oyuncuların dahil olduğu çok çalışan güçlü ve sadece defans yapan ön libero.

Oyun kurucu ön liberonun sahip olması gereken özellikler:

Oyun kurucu ön liberolardan fiziksel olarak herhangi bir beklenti olmaz. Uzun da olabilir kısa boylu da, güçlü kuvvetli de olabilir cılız da. Fiziksel özellikleri çok sorun değildir. Önemli olan çok koşabilmeleri, iyi bir oyun okuma becerisi ve çok yüksek pas dağıtma becerisi. Gerektiğinde çalım yapabilirler ama rakip yarıalanda. Kendi sahasında basit oynayabilen, gerektiğinde al ver paslarla takımı atağa hazırlayabilen oyuncular olmalı. Attıkları arapaslarla forvet oyuncularına pozisyon hazırlayabilmeli ve kontraatak gibi durumlarda uzun pas atabilmeliler.

Oyun kurucu Ön Liberoların Görevleri: Bu oyuncuların adından da anlaşılacağı üzere en önemli görevleri oyun kurmaktır. Milan'da Pirlo, Barcelona'da Xavi gibi. Bu oyuncular defanstan gelen ilk topu kullanmakla görevlidirler. Bu mevkinin üst düzey oyuncuları sorumluluk almaktan kaçmazlar. Barcelona yenik durumdayken bile Xavi ısrarla top isteyip oyunu dilediği gibi baskı altına girmeden yönlendirebiliyor. Bunu Chelsea'ye attıkları son dakika golünde de gördük. Bunun yanında bu oyuncular oyunun sıkıştığı alanlara giderek yine top almalıdırlar. Kanatta baskı yiyip sıkışan arkadaşlarının yanına gidip onları rahatlatmalıdır.


Daha defansif görev yapan ön liberoların sahip olması gereken özellikler:

Bu oyunculardan verim almak için genellikle bu oyuncuların yanında oyun kurucu ön libero oynatılır. Barcelona'da Yaya Toure - Xavi ikilisi, Milan'da Gattuso - Pirlo ikilisi gibi. Bu oyuncuların fiziki yapıları önemlidir. Çok koşup sürekli kendi yarı sahasında rakip futbolculara baskı yapmasının yanında girdiği ikili mücadele saysı da oldukça çoktur. Bu nedenle çok güçlü olmaları beklenir. Uzun boylu olanları da kısa boylu olanları da vardır. Uzun boylu olmaları bir avantaj gibi görünse de kısa boylu olanların da kendilerine göre avantajları vardır. Bu oyuncuların sahip olmaları gereken en önemli özellikler; çok koşabilmek, maç boyunca disiplinden kopmamak ve asla pozisyonunu kaybetmemek. Bu oyuncuların pozisyonlarını kaybetmesi demek takımın ortasahasının çok rahat geçilmesi demektir.

Daha defansif görev yapan ön liberoların görevleri:
Bu oyuncuların en büyük görevi koşmaktır. Kendi yarısahasında asla durmadan rakip orta sahaya baskı yapmak böylelikle onlara düşünme fırsatı vermemektir. Bu görevi yapmak herkesin harcı değil. 90 dakikada 12 kilometre civarı koşmaktan bahsediyorum. Hatta bazı üst düzey maçlarda 14 kilometre. Tobias Linderoth İsveç Milli Takım formasıyla yapmıştı bunu. 90 dakika sonunda 14 kilometrenin üstünde koşmuştu. Bu oyuncular maç içerisinde ofansif sorumluluk almazlar ama bu onların hücuma katkıda bulunmadığı anlamına gelmez. Bu oyuncular özelliklerine göre hücumda değişik görevler alabilirler. Uzaktan iyi şut çekenleri ceza sahası dışında uygun pas ve pozisyonu beklerler ve buralardan güzel goller atarlar ( Yaya Toure) , hava hakimiyeti olanları ise kornerlerde ve benzeri duran toplarda ileri çıkıp kafayla gol denerler. Ama bu futbolcular asla ayağında top tutmazlar veya çalıma girmezler. Sahanın en basit oynayan futbolcularıdır. Bazen oyun kurucu futbolcu baskı altındayken top dolaştırmak için kısa paslar yaparak rakibi başka bölgeye çekerler ama asla çalım veya uzun top sürme beklenmez bu oyunculardan.

Şimdi gelelim bu mevkide en önemli oyuncu listeme:

1) Anatoliy Tymoschuk: Hem oyun kurucu hem de defans ağırlıklı ön libero olarak oynayabilen ender futbolculardan. İnanılmaz soğukkanlı ve takımını çok iyi yönetiyor. Çok iyi pasları ve uzaktan etkili şutları var. Gelecek sezon Bayern Munih'te izleyeceğiz onu. Tek zayıf noktası hava topları.

2)Michael Essien: Belki de dünyanın en iyi ciğerlerine sahip futbolcusu. Muhteşem güçlü ve rakiple girdiği ikili mücadeleleri mutlaka bir şekilde kazanıyor. Sert savunma yapabiliyor ve bu nedenle rakip orta saha oyuncularını çok iyi püskürtüyor. Sahanın her yerine yardıma gidiyor. Chelsea'nin takım savunmasını bu kadar iyi yapabilmesinin en büyük sebebi bu oyuncu.

3)Angelo Palombo: İtalya'nın dışında çok üne sahip olmasa da İtalya Ligi'nin en cesur oyuncusu. Hatta her sene top kapma istatistiklerinde en üst sıralarda yer alıyor. Hava toplarında hakim, uzaktan müthiş şut çekiyor ve asla yorulmuyor. Defansif özellikleri çok iyi bir ön libero.

4)Mathieu Bodmer: 1.90 boyundaki bu Fransız futbolcu henüz kendisinden beklediğim patlamayı yapamamış olsa da benim gözümde yetenek bakımında hala Avrupa'nın en iyi ön liberolarından biridir. Hem hava toplarında hakim, hem güçlü hem çok koşan hem iyi pas yapan, tekniği yüksek bir futbolcu. Hem defansif hem deofansif yönleri çok kuvvetlidir. İstikrar sağlayabilse Xavi yerine piyasada onun ismi konuşuluyor olacaktı.

5) Xavi: Barcelona'nın oynadığı sistemin en büyük kozu. Hem defansif hem de ofansif görevlerini bu kadar iyi yerine getirmese Messi ve İniesta hücumda bu kadar etkin olamazlardı. Ayrıca Avrupa'nın en iyi asist yapan futbolcusudur aynı zamanda.

6)Miguel Veloso: Çok genç olduğu için listede üst sıraya yazmadım ama en fazla 2 yıl sonra listenin başına geçecektir. İnanılmaz çalışkan, çok koşan, iyi top süren bir oyuncu. Top tekniği çok yüksek ve hava toplarında hakim. Uzaktan etkili şutlar çekiyor, çok iyi pas dağıtıyor ve çok iyi savunma yapabiliyor. Tecrübe eksiğini giderdiğinde bu mevkide dünyanın en iyisi olacaktır.

7) Christian Poulsen: Danimarka futbolunun son yıllardaki en büyük oyuncusu. Çok agresif ve sürekli rakibe baskı uyguluyor. Asla yılmıyor. Çok koşan disiplinli bir futbolcu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder