Sayfalar

31 Ağustos 2009 Pazartesi

Brezilya'nın Üstün Yetenekli Çocukları (1)


Dünya futboluna en çok sayıda üst düzey futbolcu yetiştiren ülke tartışmasız Brazilya'dır. Bunlardan bazıları dönemine damgasını vurmuş yıldızlar olmuşsa da bazıları tam parlama evresinde yok olup gitmeye başlamıştır. Roberto Carlos, Romario, Bebeto, Dunga, Rai, Leonardo gibi yıldızlar kariyerlerini doya doya yaşamışsa da Ronaldinho, Luis Nazario Ronaldo, Rivaldo, Adriano gibi futbolcular yükselişe geçtikten sonra çeşitli sebeplerle dibe vurmuşlardır. Buıgün ise Brezilya Ligi en verimli dönemlerinden birini yaşıyor. Brazilya Liginde şu anda top oynayan 50-60 tane çok üst düzey futbolcu adayı genç yetenek var. Bunların dışında son 2 yılda Avrupa'ya transfer olan 10-15 yetenek de var. Bu futbolcuların bir kısmı hiç parlayamadan sönecek, bir kısmı Avrupa'da büyük takımlarda forma giyme şansı yakalayıp bir dönem adından söz ettirecek ama sadece çok ufak bir kısmı 10 yıl sonra bile Dünya'nın en iyi futbolcuları arasında gösterilecek. Bu isimlerden benim dikkatimi çekenleri hemen yazayım. Bu aslında benim bir nevi takip listem. Bakalım ne kadar başarılı bir liste olacak.


Lenny: Kısaca ona Lenny dense de gerçek adı "Lenny Fernandes Coelho". 1988 doğumlu bu genç forvet üstün top tekniği ile dikkat çekiyor. Bir gol makinesi görünümünde değil henüz belki ama asistleriyle Palmeiras'a oldukça katkı yapıyor.

Marquinhos: Tam adı Marcos Antônio da Silva Gonçalves olan bu futbolcu ofansif orta saha olarak görev yapıyor. Muhteşem bilekleri ve çalım yeteneği ile Palmeiras taraftarının en sevdiği futbolcular arasında. Gol bölgesinde topla buluştuğunda durdurulması neredeyse imkansız. Hem gol yaratma hem de gol atma açısından çok başarılı bir futbolcu. 1989 doğumlu bu futbolcu henüz 18 yaşındayken Vitoria formasıyla Brezilya Liginde o sezonki neredeyse bütün maçlara ilk 11'de çıkarak büyük tecrübe edindi.

Lulinha: Tam adı Luiz Marcelo Morais dos Reis olan bu yetenek abidesi futbolcu 1990 doğumlu. Cotinhians'lı bu futbolcu Brezilya 17 yaş altı milli takımıyla çıktığı 10 maçta 15 gol atmayı başarmıştır. Son vuruşlardaki üstün başarısı, muhteşem top kontrolü, üstün oyun zekası ve top tekniğiyle şimdiden bir yıldız. Yeni Ronaldinho olarak adlandırılmasına rağmen şimdiden bir çok özelliği ile Ronaldinho'nun üstünde.

Keirrison: Tam adıyla Keirrison de Souza Carneiro. Bu sezon Barcelona tarafından 14 milyon Euro ödenerek transfer edildi ve tecrübe kazanması için Benfica'ya kiralandı. 1988 doğumlu bu genç forvet golü adeta yaratan bir oyuncu. Ceza sahası yakınlarında topla kaleye mükemmel gidebilen ve son derece isabetli son vuruşlar yapabilen bir forvet. Ayrıca fiziksel özellikleri de oldukça iyidir.

Willians Santana: 1988 doğumlu bu futbolcu Vitoria forması giymekte. Orta sahada kanatlar da dahil olmak üzere her mevkide oynayabilmekte. Fakat forvet arkasında daha verimli olduğu açık. Hava toplarına çıkan güçlü bir futbolcu. Yaratıcı pasları ve driblingleriylşe geleceğin yıldızı olmaya aday.

Sergio Mota: Tam adı Sergio Mota Mello. Brezilya'nın en yetenekli sol kanat oyuncularından biri. Sao Paolo forması giymekte. 1989 doğumlu bu genç yetenek fırsat tanındığı halde adından çok söz ettirebilir.




Alex Teixeira Santos: Şimdiden Avrupa'nın devlerini peşine düşürmeyi başarmış bir futbolcu da Alex Teixeira Santos ya da kısa adıyla Alex Teixeira. 1990 doğumlu bu genç yetenek ofansif orta saha olarak oynamaktadır. Oldukça iyi bir gol sezisi var ve hem gol pası konusunda hem de gol atma konusunda oldukça yetenekli. 2013'e kadaqr Vasco ile sözleşmesi olsa da benim öngörüm bu sözleşme süresi dolmadan başka bir takıma transfer olabileceği yönünde. Manchester United şimdien onu göz hapsine almış bile.

Thiago Emiliano da Silva: Milan tarafından bu sezon transfer edilen bu Brazilyalı defans oyuncusu 25 yaşında. Sert savunması ve hava toplarındaki hakimiyeti herkes tarafından takdir görüyor. En güçlü yönü ise topu oyuna sokabilme yeteneği ve soğukkanlılığı.

Guilherme: Guilherme Milhomem Gusmão olarak da biliniyor. Cruzeiro'daki mükemmel performansı ile (58 maçta 28 gol) Dynamo Kiev'e transfer oldu fakan Andriy Shevchenko'nun kiralanması sonucu ona da kiralık olarak CSKA Moskova yolu gözüktü. Üstün son vuruş yeteneğiyle dikkat çeken 1988 doğumlu forvet aynı zamanda süratli koşularıyla da tanınıyor.

Oscar: Bir başka Sao Paolo'lu genç yetenek. Henüz 18 yaşında. Forvet arkası ve forvet olarak görev yapabilen genç yetenek bitiricliği ve yaratıcılığıyla tanınıyor.




Wellington: Wellington Aparecido Martins adıyla da biliniyor. 1991 doğumlu bu genç yetenek Sao Paolo forması giymekte ve defansif orta saha olarak görev yapmakta. Çok iyi top tekniğiyle bir oyun kurucu gibi oynayabilmekte bunun yanında bitmek tükenmek enerjisiyle rakip hücumcuları bıktırabilmektedir. Uzaktan zaman zaman sert şutlar çekebilen bu futbolcu gelecekte adından çok söz ettirebilir. Çünkü oyunu her iki yönde de çok iyi oynayabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder