Sayfalar

15 Nisan 2009 Çarşamba

Enzo Scifo'nun ruhu... Geldiysen Islık Çal!

Enzo Scifo bir döneme damgasını vurmuş Belçikalı futbolcu. 94 dünya kupasında Belçika milli takımının en büyük kozuydu. O dönemlerde Belçika Avrupa'nın önemli takımlarından biri olarak görülüyordu. Belçika o jenersyonun ardından asla eski gücüne kavuşamamıştı. Daha sonra Belçika liginde şike skandalı patlak verdi ve Belçika futbolu hiç olmadığı kadar gerilere gitti.

Günümüzde Belçika futbolu hala eskisi kadar takip edilmese de milli takımımızla aynı grupta yer alması itibariyle eskisinden daha fazla tanıdık geliyor bize. Ama bu yazıda Belçika futbolunun mevcut durumundan değil de geleceğinden bahsetmek gerek.

Portekiz'de Fernando couto, Joao Pinto, Sa Pinto, Rui Costa, Figo gibi yıldızların olduğu jenerasyonun bir benzeri yavaş yavaş Belçika futbolunda oluşmakta. İşte Belçika futbolunun gelecekte kazanması muhtemel başarılarda çok etkili olacak olan yıldız adayları ve özellikleri;

Kaleciler:

Logan Bailly: 27 Aralık 1985 doğumlu kaleci aslında jenerasyonun yaşlılarından sayılabilir. Refleksleri ve kaleyi çabuk terkedip ara paslara verdiği çabuk tepkilerle tanınıyor.


Silvio Proto: 23 Mayıs 1983 doğumlu kaleci Bailly'nin biraz daha tecrübeli hali. Ayrıca soğukkanlılık ve oyunu okuma konusunda Bailly'den bir adım önde.



Defans:
Anthony Van den Borre:24 Ekim 1987 doğumlu. Sağbekte, orta saanın sağında ve ortasında olmak üzere her türlü görevi yapabilen bir oyuncu. Bir defans oyuncusuna göre top tekniği oldukça iyi ve bir hücum oyuncusuna göre defansif özellikleri oldukça gelişmiş. Üstelik 1.85lik boyuyla hava toplarında da oldukça başarılı.16 yaşından beri milli takımda oynuyor.

Thomas Vermaelen: 14 Kasım 1985 doğumlu. defansın ortasında veya solunda görev yapıyor. Sol ayaklı. Ajax'tan yakından tanıyoruz kendisini. Genç yaşına rağmen defansif sezileri oldukça gelişmiş. Fiziksel olarak da yeterince güçlü.


Jelle Van damme: 10 Ekim 1983 doğumlu. Solbekte orta sahanın solunda ve ortasında görev yapabiliyor. Uzaktan şutlarda etkili, top tekniği ve defansif özellikleri yüksek bir oyuncu. 1.94'lük boyuna göre oldukça hızlı ve hava toplarında da boyunun verdiği avantajla oldukça başarılı. Oyunu her iki yönde de üst düzeyde oynayabilen bir futbolcu.

Jan Verthongen:24 Nisan 1987 doğumlu. Defansın ortasında veya orta sahanın ortasında defansif görevle oynayabilen bir futbolcu. Vermealen gibi Ajax'ta top oynamaktadır. Uzun boylu, güçlü ve hava toplarında etkili bir futbolcu.


Orta Saha:

Maroune Fellaini:22 Kasım 1987 doğumlu.Everton'da muhteşem bir sezon geçiriyor. Belçika futbolunun şu senelerdeki en büyük 3 yıldızından biri. Orta sahada defansif görevle oynayan bu adam Viera'nın tarzında. Uzun boylu, Muhteşem defansif ve fiziksel yetneklerinin yanında, soğukkanlı ve çok iyi top dağıtabiliyor.

Tom De Mul:4 Mart 1986 doğumlu futbolcu Sevilla'da çok sık oynayamasa da Orta sahanın sağında görev yapıyor. Sürati, kanat boyunca dikine koşuları ve isabetli ortalarıyla biliniyor. Tek eksiği fiziksel zayıflığı.

Moussa Dembele: 17 Temmuz 1987 doğumlu. Orta sahada solda ve ortada hücuma dönük oynuyor. Genelde sol kanatta rakip yarıalanda inanılmaz hızlı top taşımasıyla tanınıyor. Çok süratli ve kaleye dikine gidebilen bir futbolcu. Golcü değil ama isabetli ortalarıyla çok gol pozisyonu hazırlıyor.

Steven Defour: 15 Nisan 1988 doğumlu. Orta sahanın ortasında ve forvetin arkasında görev yapıyor. Belçika'nın şu yıllardaki en önemli 3 yeteneğinden 2.si. Müthiş top tekniği, yüksek pas yüzdesi, kazanma azmi, arkadaşlarını ateşlemesiyle geleceğin Belçika milli takımı kaptanı. Uzaktan şutlarda ve serbest vuruşlarda da çok tehlikeli.

Axel Witsel:12 Ocak 1989 doğumlu. Orta sahanın her yerinde hücuma dönük oynayabilen bir oyuncu. Kanatta oynadığında da ortada oynadığında da rakip için bir kabus. Çok kolay adam geçen, çok iyi pas dağıtan, ara pasları çok başarılı, uzaktan şut çeken, çok koşan bir futbolcu. Benim görüşüme göre Belçika'nın son senelerde yetiştirdiği en büyük futbolcu olma yolunda açık ara önde gitmekte kendisi.
Forvet:

Kevin Mirallas: 5 Ekim 1987 doğumlu. Belçika'nın son dönemlerdeki en yetenekli genç golcüsü. Sürati ve aralara yaptığı koşularla tanınıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder