Sayfalar

30 Nisan 2009 Perşembe

Stoper/Defans




Bu yazıda Futbolda defansın ortasında oynayan futbolcuların sahip olması gereken özellikleri ve bu futbolculardan maç sırasında beklenen görevleri inceleyeceğiz.

Öncelikle bu mevkiden oynayacak futbolcuların sahip olması gereken özellikleri sıralayalım:

İyi bir stoperin fiziksel özellikleri bariz bir şekilde (kaleci hariç) diğer takım arkadaşlarından üstün olmalıdır. 1.80'in altındaki boylar eğer oyuncu diğer yönlerini muhteşem şekilde geliştirmemişse tercih edilmez. Günümüz futbolunda da en iyi defans oyuncularının boyları 1.85-2.00m arasında değişmektedir.

İyi bir defans oyuncusu üst vücudun kas yapısı yönünden de takımın diğer oyuncularından farklı olmalıdır. Rakip forvetlerle birebir mücadelede veya onların yanında koşarken dengeyi kaybetmemesinin anahtarı güçlü omuzlar ve yeterli vücut ağılığıdır. Uzun boylu ama çelimsiz bir defans oyuncunuz olduğunu düşünün. Rakibin güçlü forveti karşısında sizce şansı ne kadar olabilirdi? Mesela Peter Crouch'un defans olduğunu farzedelim ve Samuel Eto'o ile omuz omuza mücadeleye girsin, ya da Drogba ya da Ibrahimovic ile. Sizce rakibi karşısında ayakta kalma şansı ne olurdu? Bu yüzden stoperler üst vücut kasları yönünden gelişmiş olmalıdır.

Teknik özelliklerine gelecek olursak;

Bir stoperin top tekniğinin yüksek olması şart değildir. Top tekniği yüksek stoperler de vardır ama seri çalımlarla rakip kaleye akma fırsatları 10 maçta bir anca karşılarına çıkacaklarından böyle bir yetenek şart değildir.

Öte yandan, pas kabiliyeti bir stoper için çok önemlidir. Zira günümüz futbolunda bir stoperin en büyük görevi rakip atakları kesmek değil kendi takımının atağını başlatmaktır. Eğer stoperiniz pas yapamıyorsa kestiği her 3 ataktan 1'i size gol olarak geri dönecektir.

Başarılı bir stoper doğal olarak hava toplarında hakim olmalıdır. Yan toplarda dengeli yükselip topa ilk müdahaleyi mutlak suretle stoper yapmalıdır. Rakip forvete kafa vurma şansı tanıması takımın gol yemesine neden olabilir.

İyi bir stoper asla pozisyonun gidişine kapılıp yerini kaybetmemelidir. Önünde boşta rakip orta saha oyuncusu var diye kendi yanındaki forveti bırakıp koşması emin olun ki takımınızın gol yemesine neden olur ( Servet Çetin). Bu tür stoperlerin futbol zekası çok iyi olmadığı için yanlarındaki diğer stoper de sık sık hata yapar. Savunmada etkinlik asla sağlanamaz.

İyi bir stoper kndi takımının kullandığı köşe vuruşlarında gol tehlikesi yaratabilecek kapasitede olmalıdır. Bunun için hava hakimiyeti yanında, önsezi ve pozisyon alma yeteneğinin de gelişmiş olması gerekir.

Şimdi gelelim stoperlerden maç içerisinde neler beklendiğine.

Stoperler defansın en arkasında oynayan oyuncular olduğundan ofsayt taktiğini gerektiğinde uygulayabilmelidir. Ama asla ofsayt diye düşünüp durmamalıdır.

Stoperler rakip forvetleri durdurmakla görevlidir. Bunun için maç boyunca hırsını koruyabilecek futbolcular stoper olmalıdır. Stoperler her n topa müdahaleye hazır olmalı ama her önüne gelen pozisyonda topa hamle yapmamalıdır. Sadece uygun anı kollayıp hamle yapmalıdır.

Mesela orta sahadan topla gelen rakip oyuncusunun ayağındaki topa müdahale yapmak şart değildir. Onu önünde durup kaleye doğru değil de başya yönlere koşmasını sağlayıp, orta saha oyuncularının desteğini bekleyebilir. Ama rakip forvet oyuncusu ceza sahasına yakın yerdeyse asla şu çekmesine izin vermemeli ne pahasına olursa olsun topu kapmaya çalışmalıdır.

Stoper daime rakiple kendi kalesi arasında durmalı, rakibin kaleyi görmesini engellemelidir.

Stoper mutlaka kaptığı topu etkili bir şekilde orta saha elemanlarına kazandırabilmeli, gerektiğinde uzun toplarla kontra atak yaratabilmelidir.

Stoperlerin genel özellikleri bunlar. Şimdi gelelim günümüzde bu mevkinin en iyi oyuncularına ve özelliklerine:

1-) John Terry: Uzun boyu, güçlü vücudu, üstün liderlik özellikleri, futbol zekası, hava hakimiyetiyle bu mevkide oynayan en iyi futbolcudur.
2-) Rio Ferdinand: Terry'nin milli takımdan arkadaşı olan Ferdinand da neredeyse Terry ile aynı özelliklere sahip bir oyuncu.
3-) Nemanja Vidic
4-)Fabio Cannavaro
5-) Martin Demichelis
6-)Philippe Mexes
7-)Per Mertesacker
8-)Richard Dunne
9-)Phil Jagielka
10-)Carlos Marchena
11-)Gabriel Milito
12-)William Gallas
13-)Kolo Toure

15 yorum:

  1. Çok güzel yazmışsın kardeşim...Bende 13 yaşındayım.Bu sene futbol okuluna gidecem ve stoperde kendimi daha iyi hissediyorum.168 boyum ve 53 kilom var.Pasda yapabiliyorum.Sence profosyonel olmak istiyorsam ne gibi şeyler yapabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Ben 16 yasindayim boyum 1.83 kilom 65 tam bi Stoper im ilk 11 basliyorum her maca onemli olan top kesmek ve kafa toplarina hakim olmak nefesinizi mac boyunca iyi ayarlayin bol sans herkeze iyi maclar ben uday bu arada :)

    YanıtlaSil
  3. Yaşım 16 boy 1.84 kilo 72-73 göğüs kaslarım gelişmiş omuzlarım geniş ve hızlıyım sezgilerim çok iyidir kornerlerde çok gol atmışlıgım var hava toplarındada çok iyiyim önceden ön libero oynadığımdan teknik kapasitem ve top hakimiyetim var inşallah iyi bir futbolcu olucam tek hedefim süper lig takımlarından birinde profesyonel olarak oynamak :)

    YanıtlaSil
  4. Yaşım 18 1.82 boyum 75 kilom karın kaslarım göğüs kaslarım bacak ve sırt kaslarım tamamen gelişmiş durumda doğuştan gelen kas gücüme güvenerekten hırsıma ve yetenegime güveniyorm rabbimin izniyle inşallah iyi bir takımda oynamak istiyorm vede sigara alkol bonzai gibi maddeleri bıraktığım için mudluyum

    YanıtlaSil
  5. yaşım 15 kilom 68 üst vücut kaslarım gelişmiş omuz kaslarım üst seviyede ve geniş ataklara katılmaktan çekinmem kendime güvenim tam hızlıyım ve kafa toplarında hakimiyetim var sık sık kafayla gol atarım şuanda bal liginde lüleburgazsporda oynuyorum daha önce u12 fenerbahçe - babaeskispor-kent spor ve altınordu gibi kulüplerde oynadım inşallah birgün avrupada futbol oynamak istiyorum

    YanıtlaSil
  6. yaşım 15 kilom 68 üst vücut kaslarım gelişmiş omuz kaslarım üst seviyede ve geniş ataklara katılmaktan çekinmem kendime güvenim tam hızlıyım ve kafa toplarında hakimiyetim var sık sık kafayla gol atarım şuanda bal liginde lüleburgazsporda oynuyorum daha önce u12 fenerbahçe - babaeskispor-kent spor ve altınordu gibi kulüplerde oynadım inşallah birgün avrupada futbol oynamak istiyorum

    YanıtlaSil
  7. yaşım 15 kilom 68 üst vücut kaslarım gelişmiş omuz kaslarım üst seviyede ve geniş ataklara katılmaktan çekinmem kendime güvenim tam hızlıyım ve kafa toplarında hakimiyetim var sık sık kafayla gol atarım şuanda bal liginde lüleburgazsporda oynuyorum daha önce u12 fenerbahçe - babaeskispor-kent spor ve altınordu gibi kulüplerde oynadım inşallah birgün avrupada futbol oynamak istiyorum

    YanıtlaSil
  8. yaşım 15 kilom 68 üst vücut kaslarım gelişmiş omuz kaslarım üst seviyede ve geniş ataklara katılmaktan çekinmem kendime güvenim tam hızlıyım ve kafa toplarında hakimiyetim var sık sık kafayla gol atarım şuanda bal liginde lüleburgazsporda oynuyorum daha önce u12 fenerbahçe - babaeskispor-kent spor ve altınordu gibi kulüplerde oynadım inşallah birgün avrupada futbol oynamak istiyorum

    YanıtlaSil
  9. yaşım 19 kilo 55 boy 174 bi stoperde olması gereken hiç bir özellik yok sadece rakibe gelen topları iyi kesiyorum amatör ligde oynuyorum karsta zemin genellikle kar oldugu için iyi ayağa yatarım ama defans yapmayı iyi bildigimi düşünüyorum boyum kısa olabilir ama ıvan cordoba, cannavaro gibi dünyanın iyi stoperlerini kendime idol aldım onlarda kısa ama seri ve hızlılar herşey fizik değil bence iyi bi defans olurum inş

    YanıtlaSil
  10. yaşım 19 kilo 55 boy 174 bi stoperde olması gereken hiç bir özellik yok sadece rakibe gelen topları iyi kesiyorum amatör ligde oynuyorum karsta zemin genellikle kar oldugu için iyi ayağa yatarım ama defans yapmayı iyi bildigimi düşünüyorum boyum kısa olabilir ama ıvan cordoba, cannavaro gibi dünyanın iyi stoperlerini kendime idol aldım onlarda kısa ama seri ve hızlılar herşey fizik değil bence iyi bi defans olurum inş

    YanıtlaSil
  11. Yasin 14 birkaç ay sonra 15 olucam 1.84 boyun ve 75 kilom var defansta mükemmel duruyorum sizce bu yaştan sonra professiyonel olur muyum kütahya da oturuyorum ve alt yapiya gidiyorum , lütfen yanitlayin ?

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. 14 yaşındayım boyum 1.69 kilom 59
    Stoper mevkisindeki diğer yönlerim iyi
    Boyumu ben kafaya çok takıyorum boyum sizce uygun mu?

    YanıtlaSil