Sayfalar

10 Şubat 2013 Pazar

Galaksinin Uzak Köşesindeki Yıldız

Alman futbolu son yıllarda inanılmaz yükselişte. Yetiştirdikleri üstün yetenekli futbolcularla her döneme damgasını vurmuş bir ekol aslında Alman ekolü. Katıldığı hiçbir kupada kötü bir kadrosu olmadı. Her zaman iyi jenerasyonla oynadılar. Klinsmann'lı, Möller'li, Haessler'li, Mattheus'lu, Sammer'li, Köpke'li kadro benim futbol izlemeye başladığım döneme denk geldiği için de hep gözümde ayrı bir yerde olmuştur Alman futbolu. Fakat son yıllarda futbolcu yetiştirme işini oldukça abarttıklarını düşünüyorum. Aynı mevkide 5-6 futbolcu çıkarmaya başladılar. Üst düzey forvet oyuncusu çıkaramıyorlar Klose'den sonra derken Mario Gomez gibi çok sıradan bir futbolcuyu potansiyelinin de üstüne çıkarttılar. Bayern Münih'in son 4-5 yıldaki Şampiyonlar Ligi performansı (iki tane final kaybetmiş olsalar da), Borussia Dortmund'un Bundesliga'daki patlaması ardından bu sene Şampiyonlar Ligi'nde yaptıkları dikkat çekiyordu. Milli Takım düzeyinde de Löw'le yakaladıkları istikrar gerçekten takdire değer. Bu jenerasyondan hakkında yazı yazacağım çok futbolcu olacak ama Götze ile başlamak istedim ben.

Mario Götze 1992 doğumlu bir oyun kurucu. Orta sahanın ortasında görev yapıyor. 9 yaşında Borussia Dortmund'un altyapısına giren Götze o yıldan beri de Borussia Dortmund'un formasını giyiyor. Götze genç yaşına rağmen saha içinde sorumluluk alabilen bir oyuncu. Her zaman topların kendinde toplanmasından rahatsızlık duymuyor. Hem attığı paslarla hem de topla birlikte hızlı deparlarıyla takımını pozisyona sokmakta hiç zorlanmıyor. Hızlı bir oyuncu olduğu için zaman zaman kanatta da görev yapıyor ama en verimli olduğu yer göbek.

Harika bir oyun okuma yeteneği var Götze'nin. Arapasları ve kanat ortalarıyla çok fazla tehlike yaratabilecek bir oyuncu. Bilekleri çok yumuşak. Hem koşarken hem de dururken bu yumuşak bilekleri sayesinde çok rahat adam geçebiliyor.

Gelelim zayıf yanlarına. Bence Götze'nin en zayıf yönü sol ayağı. Sağ ayağı ile çok iyi pas atabilen şut çekebilen bu adam sol ayağını kullanamıyor. Bu onun en iyiler seviyesine ulaşmasının önündeki en büyük engel gibi duruyor. Bunun yanında fiziğini de geliştirmeli. Bundesliga'da çok büyük bir yıldız olan Mesut La Liga'da oynarken fiziğini oldukça geliştirmek durumunda kalmıştı ki La Liga sertliği ile bilinen bir lig değildir. Eğer Götze İngiltere'de ya da Barcelona ya da Real Madrid gibi takımlarda oynamak istiyorsa fiziğini geliştirmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder