Sayfalar

30 Ağustos 2009 Pazar

Çek Cumhuriyeti Yeniden Toparlanır Mı?


Çek Cumhuriyeti futbolu dönem dönem Avrupa'da yükselişe geçer ve 6-7 yıllık parlamanın ardından yeniden suskunluğa gömülür hep. Bu parlama döneminde ortaya çıkardığı yıldızlar ise Avrupa'da kapışılır.

Son parlak dönemde akıllarda kalan futbolcular ise Pavel Nedved, Tomas Ujfalusi, Karel Poborsky, Pavel Kuka, Patrik Berger... Bazıları futbolu bıraktı, bazılari ise son günlerinde. Bu futbolcularla 96 Avrupa kupası'nda başlayan agresif ve hücuma yönelik futbol yaklaşık 8 sene boyunca etkisini sürdürmüştü. 2004'te avrupa kupasında Yunanistan'a elendiklerinde düşüşün sinyalleri başlamıştı. 2006 Dünya Kupası ise tam bir hayal kırıklığı olmuştu.

Tomas Rosicky, Peter Cech, Libor Sionko, Milan Baros gibi yıldız futbolculara rağmen o parlak dönem bir daha yakalanamadı. Jan Koller'in yeri bir daha doldurulamadı. Peki Çek Cumhuriyeti'nin o göze hoş gelen futbolunu uzun süre izleyemeyecek miyiz? Boşuna üzülmeyin. Yeni nesil şu andaki tecrübeli yıldızlarla birleştiğinde ortaya oldukça güçlü bir kadro çıkacaktır yine. Şimdi size yeniden yükselişe geçecek olan Çek Cumhuriyeti milli takımında önemli rol oynacağına inandığım futbolcuları tanıtayım.

Peter Cech: 1983 doğumlu tecrübeli kaleci en az 6 yıl daha kaleyi kimseye bırakmayacak gibi görünüyor. Zaman zaman hatalı goller yese de hala Avrupa'nın en iyi kalecilerinden biri ve Çeklerin de kaleci rama derdi en azından 5-6 yıl için yok gibi. Tecrübesiyle yeni nesil oyunculara da yardımcı olacaktır.

Martin Jiranek: 1979 doğumlu tecrübeli futbolcu belki bugüne kadar gerekli ilgiyi üstüne çekemedi ama Spartak Moskova taraftarını oldukça mutlu etmeyi başarmıştır. Hatta öyle ki bu sezon Spartak Moskova'da kaptanlık yapmakta. Savunmanın ortasında 1.89 luk boyuyla havadan yerden hiçbir topa geçit vermeyen bir futbolcu. Futbolunun olgunluk dönemleriyle birlikte müthiş bir tecrübesi oldu. İlerleyen yaşına rağmen hırsını kaybetmedi ve mücadeleciliğini koruyor. 2010 Dünya kupası onun son büyük organizasyonu olabilir ve o da Çek Cumhuriyeti bu kupaya katılırsa takımın en önemli güçlerinden olacaktır.

Radek Sirl: 1981 Doğumlu sol bek oyuncusu Zenit St. Petersburg forması giyiyor. Müthiş bindirmeleri ve isabetli ortalarıyla benim gözümde şu anda futbol oynamakta olan en iyi bekler arasındadır. Gerçi kendisi sadece bek olarak değil sol açık olarak da zaman zaman oynuyor. 28 yaşındaki Radek Sirl de tecrübesi, sürati ve hücuma yaptığı müthiş katkıyla 2010 dünya kupasına katılması halinde Çek Cumhuriyeti'nin önemli bir silahı olacaktır.

Lubos Kalouda: 1987 doğumlu sağ açık CSKA Moskova forması giyiordu fakat bu sezon tecrübe kazanması amacıyla Sparta Prag'a kiralandı. Çek futbolcuların çoğu Rusya Ligi'nde başarı gösterirken onun da bu ligi seçmesi tabii ki garip karşılanmamalı. Lubos Kalouda ismini ilk defa Kanada'da 2007'de yapılan futbol şampiyonasında duydum. Çek Cumhuriyeti o kupğada 2. olurken Kalouda attığı 3 golle turnuvanın yıldızları arasına girmeyi başarmıştı. Çok süratli bir futbolcu ve çok kolay adam eksiltiyor. Ortalarının isabet yüzdesini arttırdığı takdirde bu takımda Libor Sionko'nun adı bile hatırlanmayacaktır.


Roman Hubnik: 1984 doğumlu defans oyuncusu Martin Jiranek'in en büyük yardımcısı olacak gibi görünüyor. 1.93'lük boyuyla hava toplarının değişmez ismi olacaktır. Duran toplarda da ileriye çıkıp tehlike yaratabilen oldukça güçlü bir futbolcu. FC Moskova forması giyiyordu fakat o da Kalouda gibi bir yıllığına Sparta Prag'a kiralandı.

Daniel Pudil: Lubos Kaluda'nın solda oynayan ekürisi. Disiplin sorunları nedeniyle 2008 Avrupa kupasından son anda çıkarılmıştı. Çok süratli, iyi top süren ve etkili ortaları olan Pudil eğer bir profesyonel gibi yaşamayı başarabilirse 2010 Dünya Kupası'nda adından söz ettirebilir.

Radoslav Kovac: Çek Cumhuriyeti'nin 2010'da (bence) orta sahadaki maestrosu olacak futbolcu. Her ne kadar defansif orta saha olarak oynasa da takımı hücuma çıkarma konusunda da bir uzmandır. Uzaktan mükemmel şutları ve isabetli paslarıyla her daim rakip kalede tehlike yaratabilmektedir. Bunun yanında 1.89'luk boyuyla orta sahada havadan ve yerden rakibe geçit vermez. Çok koşan ve çok iyi mücadele eden bir futbolcudur. Daha önceleri o da vatandaşları gibi Rusya Liginin tozunu attırsa da geçen sozun bir dönem West Ham'a kiralanamıştı. Şimdi ise West Ham onu kadroda tutma kararı aldı ve bonservisini aldı. Yeni Sezonda Premier Lig'de adından oldukça söz ettirecektir. Eğer Çek Cumhuriyeti olur da 2010'da Dünya Kupası'nda yer almayı başarırsa Radoslav Kovac futbolunun olgunluk döneminde herkesi kendine hayran bırakacktır. Beni şimdiden kendine hayran bıraktı bile.


Jiri Jarosik: Çek Cumhuriyeti milli takımının bir başka kulesi. 1977 doğumlu Jiri Jarosik 32 yaşında ve Krylia Sovetov Samara takımında forma giyiyor. 1.94 boyuyla orta sahanın ortasında bir kule gibi yükseliyor. 2005-2006 döneminde sessiz sedasız kimsenin dikkatini çekmeden Chelsea'ye transfer olduğunda benim gibi onu sevenler çok mutlu olmuştu ama Chelsea macerası kısa sürdü. Jarosik çok koşan ve çok pres yapan bir ofansif orta saha oyuncusu. 1.94'lük boyundan da tahmin edebileceğiniz gibi kendisai hava toplarının da mutlak sahibi. Çek Cumhuriyeti'nin orta alanına inanılmaz bir fiziksel güç ve dinamizm katacaktır. 32 yaşına gelmesine rağmen 20li yaşlarındaki bir çok dünyaca ünlü ofansif orta saha oyuncusundan çok daha fazla koşarak fizilsel gücünü herkese sergilemektedir. Kovac gibi uzaktan attığı enfes golleri de vardır.


Tomas Necid:1989 doğumlu bu genç yetenek 2006 UEFA 17 yaş altı avrupa şampiyonasının gol kralı.
2 yıl sonra U-19 Avrupa Şampiyonasının da gol kralı olomayı başardı. 1.90'lık bu forvet oyuncusu Koller gibi hava toplarında usta ve ayrıca ondan çok daha süratli. Üstelik çok da iyi bir top tekniği var. Tecrübe kazandığı takdirde 2010 Dünya Kupası'nın da Gol Kralı olabilir.

Tomas Pekhart: >1989 doğumlu bu futbolcu da Çek Cumhuriyeti'nin alt yaş gruplarındaki neredeyse her takımında oynamış bir forvet oyuncusu. 1.88'lik uzun boyula Necid gibi hava toplarında etkili bir oyuncu. Aralara iyi koşular yapan bu futbolcu da çek Cumhuriyeti'nin yeni silahı olma yolunda ilerliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder