Sayfalar

21 Ağustos 2009 Cuma

Golü Yaratan Adamlar

Ofansif orta saha oyuncuları için golü yaratan adamlar demek sanırım yanlış olmaz. Eskilerin hep "10" numara diye tabir ettiği adamlar. Türk futboluna Gheorghe Hagi ile girmiş, Alex de Souze ile perçinlenmiş oyuncular.

Dünya'da futbol artık öyle bir hal aldı ki artık ofansif oyuncu denilince sırf hücumda etkin olan futbolcular pek kalmadı. Şu anda bu tür oyunculardan aklınıza gelenleri sayın bakalım. Eminim ki Cristiano Ronaldo, Messi ve Iniesta aklınıza ilk gelen isimler olmuştur. Iniesta zaten Xavi ile birlikte top rakipteyken oldukça iyi alan kapatan rakip orta sahayı yıldıran bir oyuncu. Cristiano Ronaldo ise oldukça iyi pres yapan ve rakip savunmayı bozan bir oyuncu. Messi ise top rakipteyken forvetle birlikte en ileride savunmayı başlatan oyuncu. Tamam belki kanat oyuncularını durduracak marke edecek özelliği yok ama yaptığı öldürücü pres yeterli savunma için.

O halde öncelikle bu tür futbolcuların sahip olması gereken özelliklerle başlayalım bu oyuncuları tanıtmaya.

Bu tür oyuncuların bazıları uzun bazıları kısa, bazıları hızlı, bazıları yavaş, bazıları uzaktan iyi şut çeker, bazıları çekemez, bazıları güçlü bazıları çelimsizdir. Ama hepsi de dünyada bu mevkinin sayılı oyuncuları olabilirler. Bunun için sahip olmaları gereken en önemli özellik, yüksek futbol zekasıdır. Iniesta'nın o mükemmel ara pasları, hatta savunma arkasına yaptığı koşular, verkaçları, oyunun yönünü değiştirmeleri hepsi yüksek futbol zekasının ürünüdür. Bu oyuncuların çoğunun top tekniklerinin ve çalım yeteneklerinin iyi olması da başka bir önemli özelliktir. Ronaldo'nun kıvrak bilek hareketleri, Messi'nin müthiş driplingleri hep bu top tekniği sayesinde olmaktadır.


Gelelim bu oyuncuların görevlerine:

Aslında en kısa kısım bu olacak sanırım. Bu futbolculardan beklenen sahayı çok iyi tarayıp uygun arkadaşını gol pozisyonuna sokmaktır. Dikkat ederseniz oyunun sonlarında takım geriye düştüğünde ya da gole ihtiyacı olduğunda hep bu oyuncular insiyatif alır. Bunun nedeni de bu oyuncuların takımın en önemli güvencesi olmasıdır. Topu en iyi kullanan oyuncular bunlardır. Galatasaray'da son dakikalarda Arda Turan'ın takım yenikken bile hiç çekinmeden top istemesi didinmesi bundandır.Chelsea - Barcelona Şampiyonlar Ligi Yarı final maçını hatırlayın. Son saniyelerde Messi Ashley Cole'un markajından kurtulamazken, o dakikaya kadar Barcelona'nın kaleyi bulan şutu yokken bütün insiyatifi ,riski üzerine alan kimdi? Xavi mi? Toure mi? Etoo mu? Hayır. Iniesta. Kaleye tek şut atmayı beceremeyn takımda uzaktan şut kullanma cesaretini hem de son dakikada ( Guardiola'nın bile inancı tükenmişti, Hiddink'in yanındaydı Guardiola hatırlarsanız) Iniesta bulmuştu. Ve aldığı o sorumluluğu da çok güzel yerine getirmişti.


Futbol izleyicilerinin en çok sevdiği ve tanıdığı futbolcular genelde bu mevkidedir. Bunun nedeni de bir futbol takımında forvet oyuncuları ile birlikte en çok ismi geçen futbolcular (gol ve asistler sayesinde) bunlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder